KAIP TINKAMAI UŽVESTI AUTOMOBILĮ SU LAIDAIS?
Klientų aptarnavimo linija
telefonu I-V 8:00-17:00:
LT: +370 620 99676
LV: +371 613 03010
EE: +372 580 45252

KAIP TINKAMAI UŽVESTI AUTOMOBILĮ SU LAIDAIS?

2023-11-01

Visada galite pasikliauti gerai prižiūrimu Banner akumuliatoriumi. Bet tarkime, kad kaimynui sunku užvesti automobilį?  Ar galima elektromobiliu užvesti kitą automobilį?

Parodysime, į ką turėtumėte atkreipti dėmesį teikiant pagalbą pradedantiesiems.

 

Užvedimas su laidais

  • Užvedant automobilį laidais, rekomenduojame naudoti standartą atitinkančius užvedimo laidus (pagal DIN 72553 standartą arba ISO 6722).
  • Laikykitės užvedimo laidų naudojimo instrukcijos.
  • Junkite tik tos pačios nominalios įtampos akumuliatorius.
  • Prieš prijungdami užvedimo laidus, išjunkite variklį!
  • Pirmiausia sujunkite du teigiamus (+) polius: 
    ❶ automobilio akumuliatorių, kuriam reikalingas užvedimas su ❷ automobilio akumuliatoriumi-donoru,
    tuomet sujunkite neigiamus (-) polius:
    ❸ automobilio akumuliatorių-donorą, prie automobilio, kuriam reikalingas užvedimas ❹ įžeminimo (įžeminimas = metalinis taškas toliau nuo akumuliatoriaus). Laikykitės transporto priemonės gamintojo nurodymų.
  • Užveskite automobilį, kuriam reikalingas užvedimas ne ilgiau kaip 15 sekundžių, neužveskite automobilio donoro (kodėl? skaitykite žemiau).
  • Atjungiant užvedimo laidus, atjunkite juos atbuline tvarka.

Neužvedinėkite elektromobiliais!

Dėl techninių priežasčių elektromobilių užvedimo taškai, jei jie apskritai egzistuoja, nėra skirti užvesti kitas transporto priemones. Tokiu atveju pasinaudokite gedimo tarnybos pagalba. Ir atvirkščiai, automobiliai su vidaus degimo varikliais gali užvesti elektromobilius.

-
Banner patarimas: Dėl jautrios automobilio elektronikos, pagalba užvedimui paprastai turėtų būti teikiama tik naudojant Banner Booster
Užvedimo laidai nuo automobilio iki automobilio gali sukelti įtampos šuolius, kai jie yra atjungti, ir taip sugadinti transporto priemonės elektroniką. Todėl naudojant užvedimo laidus būtina laikytis toliau pateiktų nurodymų.

 

 

Neužveskite automobilio-donoro, kodėl?!

Automobilis-donoras dažnai užvedamas, darant prielaidą, kad jis veikia tuščiąja eiga, generatoriaus galia yra apytiksliai 50-70 proc. Būtent tada nutinka lemtingas dalykas, beveik visada didinami variklio sūkiai ir įkrovimo įtampa, klaidingai manant, kad tai suteiks daugiau užvedimo galios.

Deja, dažniausiai nutinka: geresniu atveju, nudega tik užvedimo laidai (priklausomai nuo jų skerspjūvio*), blogiausiu atveju, dėl atsirandančių viršįtampių ar įtampos šuolių, sugenda automobilio valdymo blokai.

Dar vienas Banner patarimas: Maksimalus bandymų užvesti skaičius yra 3-5 kartai, kiekvieno užvedimo bandymo ilgis maksimaliai 15 sekundžių – kitu atveju nesudegę degalai gali patekti į katalizatorių automobiliuose su katalizatoriais, su visais neigiamais šalutiniais poveikiais.
PS: Neatsižvelgiama į automobilio vairavimo stilių, kuris padeda užvesti kitą automobilį. Yra automobilių, kurių įtampa siekia iki 15,3V įprastu važiavimo ar sportiniu režimu!

* Varinių kabelių skerspjūvis turi būti ne mažesnis kaip 16 mm², aliuminio – ne mažesnis kaip 25 mm². Variniams kabeliams, kurie naudojami automobiliams su darbiniu tūriu 2 litrai ar daugiau, rekomenduojamas ne mažesnis kaip 25 mm² (40 mm² aliuminio) skerspjūvis. Dar didesniems varikliams, kurių darbinis tūris yra 3 litrai ar daugiau, reikia pasirinkti 35 mm² skerspjūvio (aliuminio 55 mm²) trumpiklius iš vario. Jei nėra profesionalaus paleidiklio.

 

Užvedimo laidai turi atitikti DIN standartą 72553 arba ISO standartą 6722.
Apie laidų medžiagą:  Aliuminio kabeliai nėra tokie laidūs kaip variniai, todėl turi būti storesni (kaip nurodyta aukščiau).
Banner patarimas dėl užvedimo laidų ilgio: Kad būtų pakankamai judėjimo laisvės ir pakaktų laido nuo siųstuvo iki imtuvo, laidas turi būti, idealiu atveju, bent 2 metrų ilgio, bet ne ilgesnis nei 3–4 metrai.

 

Atkreipkite dėmesį: ypač ilgi kabeliai yra praktiški, jei sugedusi transporto priemonė yra nepalankioje padėtyje ir pagalbinės transporto priemonės negalima pastatyti tiesiai šalia jos, kad užpildytų tarpą. Tačiau tada reikalingas ir storesnis kabelio skerspjūvis, nes elektros varža didėja ilgėjant kabeliui!